10 mooie herfstbloeiende vaste planten | Buro Buitenom exterieurontwerpers
18077
post-template-default,single,single-post,postid-18077,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive

10 mooie herfstbloeiende vaste planten

10 mooie herfstbloeiende vaste planten

Een veelvoorkomende wens bij een opdrachtgever, bij het maken van een tuinontwerp of beplantingsplan, is jaarrond beleving in de tuin. Beplanting zorgt voor de charme van ieder seizoen, de plantkeuze is daarvoor van groot belang. Hieronder beschrijven wij 10 veelgebruikte vaste planten die bloeien in de herfst. Wilt u zelf een tuinontwerp of beplantingsplan, maak gerust een vrijblijvende afspraak via deze link.

 

Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’ – Monnikskap

Rijkbloeiende vaste plant met handvormig ingesneden blad en paarse, merkwaardig gevormde bloemen, die uitsluitend door hommels worden bestoven. Vanwege deze bloemen wordt de plant Monnikskap genoemd. Deze soort loopt als een van de eerste vaste planten uit in het voorjaar en bloeit bijna als laatste.

Aconitum carmichaelii 'Arendsii' beplantingsplan

 

Anemone x hybrida – Herfstanemoon

Deze herfstanemoon heeft diep ingesneden blad en trossen met relatief grote bloemen aan lange stelen. De plant is toe te passen op een schaduwrijke plaats. De prachtige witte bloemen zijn goed herkenbaar gedurende de herfst.

Anemone hybrida beplantingsplan

 

Aster cordifolius – Aster

Bossig groeiende plant met wolken violetblauwe bloemetjes, laat in het najaar. Toe te passen in een border tussen vaste planten op een zonnige plaats. In sommige gevallen sterven de onderste bladeren vroegtijdig af door ziektegevoeligheid. In dat geval is de Aster cordifolius ‘Little Carlow’ een van de sterkste hybride.

Aster cordifolius beplantingsplan

 

Calamintha nepeta ssp. nepeta – Bergsteentijm

Deze vaste plant is familie van de geurige tuinplanten zoals tijm en munt. Het loof van de plant ruikt dan ook naar pepermunt. De bloemstelen vormen een luchtige bloeiwijze bij deze lage vaste plant welke niet hoger wordt dan 30 cm. Prachtig te combineren met andere vaste planten op een zonnige plaats in de border.

Calamintha nepeta ssp. nepeta beplantingsplan

 

Helenium ‘Rubinzwerg’ – Zonnekruid

Deze vaste plant is een hele opvallende bloeier, erg herkenbaar in de border. Door de overdadige bloei met felle kleuren werd deze plant lange tijd weinig gebruikt. In de natuurlijke prairie-achtige borders van tegenwoordig krijgt de Helenium steeds meer een plaats. Deze relatief laagblijvende (120 cm) soort bloeit helder roodbruin welke prachtig te combineren is met siergrassen.

Helenium 'Rubinzwerg' beplantingsplan

 

Origanum laevigatum ‘Herrenhausen’ – Wilde marjolein

Kruidig geurende plant met toegespitst eivormig blad en een struikachtige groeiwijze. De bloemen trekken veel insecten aan wat zorgt voor beleving in de tuin. De bloemkleur varieert van wit tot donderlila. Deze soort heeft een compacte, platte bloeiwijze welke zichzelf uit kan zaaien in de tuin.

Origanum laevigatum beplantingsplan

 

Perovskia abrotanoides ‘Blue Spire’ – Reuzenlavendel

Dwergstruik uit Kashmir die als vaste plant wordt behandeld. De plant vormt sierlijke takken met klein grijzig blad en ijle pluimen vol lilablauwe lipbloemen. Prachtig te combineren met siergrassen en in de vaste plantenborder. Deze plant bloeit op het eenjarige hout en heeft een sterke geur.

Perovskia abrotanoides 'Blue Spire' beplantingsplan

 

Sedum matrona – Vetkruid

Deze plant komt van een bekend en groot geslacht van rotsplanten met dik, waterhoudend blad. Deze soort is een stevige cultivar, die prachtig bloeit van augustus tot en met oktober. De opvallende rode stelen met grijsgroen blad en roze bloemen zijn mooi te combineren in de vaste plantenborder.

Sedum matrona beplantingsplan

 

Tricyrtis formosana – Paddelelie

Deze bijzondere plant verdient een mooie plek in de tuin. Ze vormen ovaal, toegespitst blad dat soms zwartgestippeld is en regelmatige sterbloemen met fraai gekleurde vlekken. De vlezige textuur van de stengels, bladeren en bloemen zijn vergelijkbaar met de orchidee. De plant breidt zich door middel van ondergrondse uitlopers snel uit.

Tricyrtis formosana beplantingsplan

 

Rudbeckia maxima – Zonnehoed

Deze fascinerende plant heeft reusachtig, wasachtig blauw blad en grote gele bloemen met een zwart hart. De opvallende margrieten zijn goed herkenbaar in de vaste plantenborder.

Rudbeckia maxima beplantingsplan

Geen reactie's

Geef een reactie