Tuintegeltaks gemeente Altena, goed initiatief of lastenverzwaring? | Buro Buitenom exterieurontwerpers
18241
post-template-default,single,single-post,postid-18241,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive

Tuintegeltaks gemeente Altena, goed initiatief of lastenverzwaring?

Tuintegeltaks gemeente Altena, goed initiatief of lastenverzwaring?

Tuintegeltaks gemeente Altena

Er is vorige week veel commotie geweest in het nieuws, ‘tuintegeltaks’ in de gemeente Altena. Inwoners van de nieuwe gemeente Altena met een tuin vol tegels moeten mogelijk meer rioolheffing gaat betalen dan mensen met minder vierkante meters tegels. Er wordt geschreven dat het een lastenverzwaring is voor de inwoners, terwijl het mogelijk is bedoeld als lastenverlichting op rioolheffing.

Wat ons betreft heeft de gemeente Altena hiermee een duidelijk statement gemaakt. Zij willen maatregelen gaan treffen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Eerder hebben we al eens een artikelen geschreven over piekbuien en de vele voordelen van groen. Goed initiatief dus!

De vraag die wij ons stellen bij deze discussie: ‘Waarom moet deze maatregel onder financiële druk?’ Blijkbaar wordt er anders geen bewustwording  gecreëerd. Tegenwoordig zijn er voorbeelden te over van wateroverlast in de openbare ruimte. Met behulp van tuintegeltaks kan iedere inwoner binnen zijn gemeente een ‘steentje’ bijdragen aan de problematiek omtrent dit onderwerp.

Een andere vraag die wij ons stellen ligt aan de basis: ‘Waarom kiest iemand, die niet van tuinieren houdt, voor een verharde tuin?’ Praktisch, onderhoudsvriendelijk? Er zijn meerdere manieren om de tuin onderhoudsvriendelijk waterdoorlatend te maken. Denk aan half-verharding (grind/split), waterdoorlatende bestrating, (kunst)gazon, beplanting, groendaken of hagen. In veel gevallen bepaald groen de sfeer van de tuin en heeft grote esthetische waarde. Win-win situatie!

Andere maatregelen in uw tuin die bijdragen aan waterproblematiek zijn het afkoppelen van het hemelwater, ondergronds en bovengronds infiltreren, regentonnen of vijvers als waterberging. Eerst water bergen, daarna gebruiken. Op vele manieren kunt u een bijdrage leveren aan waterproblematiek, met behulp van uw tuin.

Juist bij het ontwerp en de inrichting van een tuin, plein of park, kan er rekening gehouden worden met invloeden van buitenaf. Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend tuinadvies of een tuinontwerp.

 

Geen reactie's

Geef een reactie