Tuintrends 2017 | Buro Buitenom exterieurontwerpers
18129
post-template-default,single,single-post,postid-18129,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive

Tuintrends 2017

Tuintrends 2017

Een nieuw jaar! Tijd voor verandering?  De wintertijd leent zich perfect om na te denken over uw toekomstige tuin. Ieder jaar geven wij u, door middel van een blog rond de jaarwisseling, onze verwachte tuintrends voor het aankomende jaar. Ieder jaar is er grotendeels overlapping met de verwachting van het voorgaande jaar. Toch merken wij dit jaar wederom nieuwe ontwikkelingen, die aanstaande zijn in de tuin.

Tuintrend 1: Verantwoorde ontwikkelingen

We kunnen in 2017 niet meer ontkennen dat de klimaatveranderingen mede te wijden zijn aan menselijk ingrijpen. We zijn het woord ‘duurzaamheid’ als enigszins beu dus gaan wij in dit geval uit van een ‘verantwoorde’ tuin. In plaats van producten te gebruiken die milieubelastend zijn, kunt u ook voor materialen gebruiken die milieu besparend zijn. Geregeld maken we vlonders of schuttingen van oude houten delen, die vroeger in scheepsruimen hebben gelegen. Andere voorbeelden zijn beregenen met oppervlaktewater, oude tegels die dienen als een fundering of natuursteen uit dijken hergebruiken als traptreden of tuinmuren. Er zijn talloze mogelijkheden om uw tuin ‘verantwoord’ te realiseren, zonder de esthetische waarden aan te tasten. Wij denken graag met u mee!

foto-4

Tuintrend 2: Flexibele tuin

In iedere branche komt het steeds meer voor: flexibiliteit. Velen hechten weinig waarde meer aan vastigheid. Ook in de tuin gaat het steeds meer voorkomen, gebruik maken van de tuin naar de behoefte op dat moment. Een mooi voorbeeld zijn verplaatsbare terrasschermen. Naar behoefte kan het terras worden vergroot of verkleind. Daarnaast bepaald de windrichting waar u de fijnste plek creëert in de tuin. Andere voorbeelden zijn verplaatsbare bloembakken of het huren van bomen. De tuin is een natuurlijk proces waar wij, naar onze eigen behoeftes, invloed op uit kunnen oefenen. Uiteraard is onze voorkeur dat de natuur zo weinig mogelijk wordt aangetast.

a59ab9858e649b1e58672b5e43bdae67

Tuintrend 3: Creatief met water

De laatste jaren hebben we steeds meer te maken gehad met extreme regenbuien. We zien steeds vaker dat tuinen blank komen te staan. Daarom dienen we creatief te zijn met water, iets waar wij als Nederlanders al enige ervaring mee hebben. Op grotere schaal wordt dit al gedaan door middel van overloopgebieden en wadi’s maar verplaats het ook eens naar uw eigen tuin. Een voorbeeld is het plaatsen van zwem- of spiegelvijvers als waterbassins. Een ander voorbeeld is uw tuin beregenen met oppervlaktewater. Het principe ‘regenton’ komt bij deze weer terug. Water zal te allen tijde zijn weg gaan vinden maar er zijn talloze mooie mogelijkheden te over.

a2eabec9a9d17a39e0c542f3744d178a

Tuintrend 4: Verticaal groen

In de stedelijke openbare ruimte wordt het al geregeld toegepast, verticale tuinen. Door verstedelijkt ruimtegebrek bieden talloze vierkante kilometers muur mogelijkheden om te vergroenen. Ook in de particuliere tuinen gaat het vaker voorkomen. Kale muren van de  buren kunnen subtiel weg worden gewerkt met een verticale border. Houd er rekening mee dat de constructie professionele aandacht nodig heeft voor de lange termijn.

49efeca5536dd01fdd00b545025ab228

Tuintrend 5: Groot groen in de kleine tuin

Vorig jaar stond het al bij de tuintrends vermeld: vergroening in de tuin. Nog steeds is ‘groen’ de belangrijkste factor van de tuin, probeer de beplanting in uw tuin maar eens weg te denken. Toch zijn het niet alleen de vaste planten die de sfeer creëren.

De gedachte is wellicht raar, het planten van een boom of heester, als zijnde een grote massa in een kleine tuin. Wij zien dit, in veel gevallen, juist als must en essentie in compacte ruimtes. Bomen of groter groen lokken de emoties uit van een échte tuin. Jaarrond wordt het groeiproces beleefd. Uiteraard zal de soort worden aangepast naarmate de beschikbare groeiruimte.

gallery_high_03_london_garden_mm_001

Tuintrend 6: Lekker los doch georganiseerd

Natuurlijke, weelderige beplanting begint ieder jaar hipper te worden en ontbreekt ook zeker niet aan de tuintrends van 2017. Een border met wuivende siergrassen gecombineerd met wevende en statige vaste planten die de border kleur, contrast en textuur geven. De border heeft het hele jaar sierwaarde, er vindt continu verandering plaats. Iedere maand bloeit er weer wat anders. De herfst laat de border langzaam transformeren tot een oase van warme herfsttinten. Wanneer de winter haar intrede doet, blijven er prachtige silhouetten over. Deze vergane glorie vormt een imposante verschijning in de tuin.

De uitgebloeide grassen en bloemen hebben een interessante textuur. De bijna zwart gekleurde bloemstengels van vaste planten geven een prachtig contrast met de goudkleurige siergrassen. Met name na een nachtje vorst, wanneer er ijs of sneeuwkristallen verkleeft zitten met de uitgebloeide grasaren en zaaddozen. Voorjaarsbloeiers vormen een aangename verassing na en tijdens de grauwe wintermaanden en karakteriseren de komst van het zonnige voorjaar. Een nieuw begin!

Deze karakters vormen de new wave van de hedendaagse beplantingstrend. Het onderhoud aan de natuurlijke beplantingen is minimaal doordat er ‘bijna’ geen onkruid meer bestaat. Het beplantingsplan bepaald grotendeels de uitstraling en natuurlijkheid van de borders. Durf te combineren!

04e9a44b96c072e7d8e0202962771c21

Heeft u behoefte aan inspiratie of advies voor een tuinontwerp of beplantingsplan, neem gerust contact met ons op. We komen graag vrijblijvend bij u langs voor een kennismakingsgesprek. Laat het ons gerust weten als u opmerkingen of aanvullingen heeft. Like ons op Facebook of volg ons op Instagram voor jaarrond tuininspiratie! Alvast een prettig (voor)jaar!

 

Foto’s: @TomStuartSmith @Dezeen @NelsonByrdWoldz @BernardHickie

 

4 Reactie's
 • terrasoverkapping-forum
  Geplaatst op 11:30h, 12 januari Beantwoorden

  Trend 4 is leuk zeg! Ik ga de afbeelding pinnen en wellicht ook in mijn tuin doen van het voorjaar 🙂 Bedankt voor het delen! Groet Michelle

 • Schaduwwinkel.nl
  Geplaatst op 10:34h, 21 februari Beantwoorden

  In de winter is het inderdaad goed om eens over de tuin na te denken, zodat je dit in het voorjaar kunt doen en in de zomer heerlijk van je tuin kunt genieten! Ik zelf zit te denken aan trend 4, verticaal groen zal denk ik mooi staan in mijn tuin en wellicht meer leven brengen. Groet Maarten

 • Kiki Wals
  Geplaatst op 12:12h, 09 februari Beantwoorden

  Je idee om een “flexibele” tuin te maken spreekt me aan. Mijn man en ik zijn kortgeleden naar een nieuw huis verhuisd, en hier hebben we een grote lege tuin. Ik wil het volledig beplanten en een terrasoverkapping plaatsen om van het weer buiten te kunnen genieten zelfs als het regent.

  • admin
   Geplaatst op 15:27h, 15 februari Beantwoorden

   Hallo Kiki,

   Bedankt voor je reactie. Leuk te horen dat je bent geïnspireerd door onze ideeën. Succes met de tuinrealisatie!

   Groeten Buro Buitenom

Geef een reactie