Vijf tuintrends voor 2016 | Buro Buitenom exterieurontwerpers
17727
post-template-default,single,single-post,postid-17727,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive

Vijf tuintrends voor 2016

Het voorjaar van 2016 is onderweg, tijd om weer na te denken over onze tuin. Wij hebben voor u vijf tuintrends op een rijtje gezet die wij verwachten in 2016.

 

Buro Buitenom

1. Vergroening

Men is zich steeds meer bewust van het belang van groen, er zijn talloze onderzoeken gedaan naar de voordelen van een groene omgeving. Schonere lucht, stressvermindering, aanzet tot beweging, veiligheid etc. Groen zal dus een steeds grotere rol gaan spelen in onze leefomgeving. Ook in de tuin gaan we dit meer zien. Bomen, heesters, hagen, vaste plantenborders en gazons vormen de basis van de tuin in plaats van het verharde oppervlak. Naast de functionele waarde bieden groene elementen kansen voor de biodiversiteit en zorgen voor levendigheid in de tuin. Wij zijn voorstander!

 

 

 

DSC_6458
  2. Ontspanning en privacy

We leven in een 24uurseconomie waarin we nooit stilstaan en ons steeds onveiliger voelen. We zijn gefocust op onze smartphone om alles maar te beleven. De tuin kan dienen als perfecte uitvalsbasis om daadwerkelijk te ontspannen. Steeds meer ontstaat er behoefte naar buitenkamers waar men jaarrond kan vertoeven, buitenkeukens, heaters, sfeerverlichting, welnessfaciliteiten of grote loungeterrassen waar we met elkaar kunnen genieten. Het interieur wordt verweven met het exterieur, buiten wordt het nieuwe binnen.

Daarnaast ontstaat er een steeds sterkere behoefte naar privacy in de tuin. Hoge hagen, (lei)bomen of tuinmuren zorgen voor een geborgen plek waar men zich prettig voelt. Op die manier ontvluchten we van de hectiek in de buitenwereld. Tijd om echt te ontspannen!

 

DSC_8290
 3. Digitalisering 

Ook in de tuin kunnen we er dadelijk niet meer omheen, diverse digitale accessoires zijn beschikbaar en er gaan er nog vele komen. Verlichting, verwarming, beregening, etc. zijn tegenwoordig allemaal mobiel te bedienen. Gebruikersgemak speelt daarbij de grootste rol, er is niets zo lastig als vanuit de luie stoel de verlichting aan moeten gaan zetten toch?

Toch zijn wij bij Buro Buitenom blij dat de tuin grotendeels bestaat uit een natuurlijk proces wat, tot dusver, weinig of niet beïnvloedbaar is door digitale hulpmiddelen. Laten we daar voorlopig nog maar even van genieten!


 

 

Moestuin
4. Voedsel

Waarom naar de groenteboer als het ook uit eigen tuin kan komen? Gezondheid staat tegenwoordig hoog in het vaandel bij velen van ons. Niets gezonder dan groenten uit eigen tuin. Jaren geleden konden we er ons nog niets bij voorstellen om net als vroeger zelf groenten te kweken. Tegenwoordig vinden we het zelfs leuk, de moestuin is al een tijdje terug en er komen er steeds meer.

Naast wat groenten in onze achtertuin is ook urban farming een term die steeds vaker valt. Steden worden steeds voller ondanks het ruimtegebrek zien we van alle lege ruimtes moestuinen te maken. Dakterrassen, balkons of patio’s worden letterlijk bezaaid met kruiden, groenten of fruit.

 

 

Buro Buitenom
 5. Menging van stijlen

Door alle inspiratie die we opdoen op bij beurzen, bedrijven, kennissen of op vakantie creëren we voorkeuren die we graag terug zouden zien in onze eigen tuin. Dit zien we terug in de menging van stijlen in de tuin. Een welnesstuin met mediterrane invloeden, strakke lijnen met natuurlijke elementen of een landschapstuin gedecoreerd met Afrikaanse kunst. Onze voorkeur bij Buro Buitenom zal altijd liggen bij het kiezen van één duidelijk concept. Toch moet de tuin een plek zijn waar de bewoner zich thuis voelt, dat zal bij iedere tuin het uitgangspunt zijn.

 

 

 

Wilt u meer trends, inspiratie of advies voor uw tuin, neem dat contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. In samenwerking met u als opdrachtgever realiseren we, van ontwerp tot uitvoering, uw ultieme droomtuin.

Like Buro Buitenom op Facebook of volg ons op Twitter of Instagram voor meer inspiratie!

 

 

2 Reactie's
  • Rosaly
    Geplaatst op 10:10h, 27 januari Beantwoorden

    Leuk blog om te lezen. Wij gaan dit voorjaar ook de tuin aanpakken. Ik wil ook een moestuin gaan maken. Lijkt mee heerlijk om lekker groentes in eigen tuin te kweken. Verder gaan we ook een mooi terras maken met grote tegels. Daar komt een mooi groot loungeset op te staan met een buiten open haard. Ik kan niet wachten tot het klaar is.

  • Rob van Heemskerk
    Geplaatst op 12:48h, 22 juli Beantwoorden

    Interessante blog om te lezen. Wij hebben net een nieuwe woning gekocht en met het mooie weer voor de deur gaan we ook direct met de tuin aan de gang. De lampen in de tuin zoals bij de derde trends, is zeker een idee dat we mee willen nemen in ons plan 😉 Bedankt!

Geef een reactie