Piekbuien in de openbare ruimte, wat zijn de mogelijkheden? | Buro Buitenom exterieurontwerpers
17537
post-template-default,single,single-post,postid-17537,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive
Waterplein klimaatsverandering

Piekbuien in de openbare ruimte, wat zijn de mogelijkheden?

De afgelopen dagen hebben we het wederom mee moeten maken, extreme regen- en onweersbuien in het land. Door klimaatverandering zullen we steeds meer last krijgen van deze piekbuien. In Nederland voeren we ons water af via een ondergronds rioolstelsel maar door de hevige buien lopen onze straten en pleinen onder vervuild water. Waar blijven we met dit water?

Nieuwe oplossingen voor de waterberging en behouden van een adequaat grondwaterpaal zijn van groot belang. Hieronder volgen enkele maatregelen die we in de openbare ruimte toe kunnen passen om waterproblemen te verminderen.

Waterpleinen

In stedelijke gebieden worden steeds meer waterpleinen toegepast. Met name in dichtbebouwde stedelijke gebieden is weinig ruimte voor regenwaterretentie terwijl de nood hier het hoogst is bij piekbuien. Het waterplein is een multifunctionele voorziening die kan dienen als skatebaan, speelvoorziening of verblijfsvoorziening. Bij grote piekbuien wordt het water, in de omgeving van het waterplein, afgevoerd naar het verdiepte plein.

Waterplein

Wadi’s

In plaats van ondergronds door de riolering stroomt het water via bovengrondse goten en greppels in de wadi. De wadi bevat een waterdoorlatende boden. Deze natuurlijke aansluitingen dragen, naast de waterberging, bij aan de biodiversiteit.

Wadi

Waterafvoer over de weg

In de verharding kan een goot worden gelegd welke water afvoert naar een opvangpunt. Deze simpele ingreep in de straat voorkomt grotendeels de overbelasting van het rioolstelsel.

Waterafvoer over de weg

Groen of waterdoorlatende verharding

Er zijn veel verharde plekken in een dorp of de stad wat niet intensief wordt gebruikt. Verharding in de vorm van asfalt of dergelijke voert enkel water af naar de kolken. Mogelijk kunnen verharde plaatsen die niet intensief worden gebruikt worden vervangen door waterdoorlatende verharding of beplanting. Dit zorgt ervoor dat de bodem het hemelwater opneemt.

Groen en waterdoorlatende verharding

Geen reactie's

Geef een reactie